Krasňanský zelovoc hostí hostí

 

Krasnansky-zelovoc-hosti-hosti

Pozyvame vsetkych priatelov do našej komunitnej záhradky Krasňanský zelovc zažiť kulinárske nebo v rytme nami dopestovaných byliniek a zeleninky. Samozrejme, aj v symfónii s mäskom, ak je vám po vôli. Na všetkých, malých aj veľkých sa tešia Lenka, Eva, Markéta, Katka, Miro a mnohí ďalší kuchári a čašníci našej príležitostnej reštaurácie.

Krasnansky-zelovoc-hosti-hosti-menu

Uverejnené v Aktuálne

Vyhodnotenie pestovateľského roku 2013

Uverejnené v História

Špagety so špenátovým pestom a krevetami

Zdroj: http://krasnanskyzelovoc.blogspot.sk/2013/05/spagety-so-spenatovym-pesto-krevetami.html

 

 

Uverejnené v Recepty

Krasňanský zelovoc je ďalším krokom k zelenšiemu a zdravšiemu prostrediu v Bratislave

Aj v mestskom prostredí sa dá kvalitnejšie žiť. Dnes (22. mája) túto myšlienku prezentovalo 27 rodín z bratislavskej Rače, ktoré si vybudovali priamo pod oknami panelákov v sídliskových priestoroch zeleninovú záhradku – Krasňanský zelovoc. Projekt komunitnej záhrady oslovil predovšetkým mladé rodiny, ktoré žijú v bytoch na sídlisku vo väčšom meste a ktoré chcú, ale nemajú na to vlastný priestor, pestovať ekologickejšie produkty ako dostanú kúpiť v obchodnej sieti. A tak sa mamičky a oteckovia spolu chopili iniciatívy a dnes zo záhradky v mestskej časti Rača zberajú prvú úrodu reďkoviek, cibuliek či jahôd.

„Oceňujem, že takýto jedinečný projekt vznikol práve v Rači a že naša mestská časť bude prvou, ktorá otvorila brány komunitnej záhrady. Rača podporila projekt symbolickým nájmom nevyužívaného pozemku za zdravotným strediskom v Krasňanoch“, uviedol starosta Rače Peter Pilinský. Ako zdôraznil riaditeľ Kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy „je to inšpirujúci príklad spolupráce miestnych aktivít s podporou mestskej časti, mesta a partnera pri realizácii zmysluplného projektu“.

Skupina nadšencov a dobrovoľníkov, ktorá vybudovala celý areál záhrady, je z miestneho materského centra Ráčik. „Ukazujeme svojim deťom, že mrkva nerastie na polici v supermarkete a učíme sa ohľaduplnosti k susedom, k prírode a sebe samým,“ doplnil Miroslav Dudlák, autor a iniciátor projektu, ktorý sa realizoval z prostriedkov Nadácie SPP, z programu Zlepšime SPPoločne Slovensko a tiež z participatívneho rozpočtu hlavného mesta Bratislavy. Samospráva naň vyčlenila 2 615 eur na zakúpenie stavebného materiálu, náradia či rastlín.

Projekt komunitnej záhrady Krasňanský zelovoc  je ďalším z projektov, ktoré pomáhajú robiť mesto čistejším, zelenším a príjemnejším pre život. Zároveň v sebe spája občiansku angažovanosť, spoluúčasť obyvateľov na rozhodovaní o veciach verejných. a zlepšovanie životného prostredia. Hlavné mesto podporuje podobné občianske aktivity v rámci participatívneho rozpočtu mesta, samotní obyvatelia môžu navrhnúť a spolurozhodovať o tom, kam pôjde časť mestských financií. Doteraz medzi úspešné projekty hlavné mesto zaraďuje rekonštrukciu bývalého kina Zora, Zelenú hliadku, výsadbu stromov na Račianskej ulici, ako aj  prevádzkovanie Komunitného centra generácií či Autonómnu zónu Lafranconi.

 

  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc
  • Komunitná záhrada Krasňanský zelovoc

Zdroj /Autor: http://www.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700000&id=11036980

Uverejnené v Napísali o nás

raca.sk: V Rači slávnostne otvorili Krasňanský zelovoc

V stredu doobeda sa v Rači konalo slávnostné otvorenie Krasňanského zelovocu. I keď ostrovčeky záhrad priamo v centrách rušných miest sú v zahraniční už bežné, v Bratislave je Krasňanský zelovoc prvým takýmto projektom. „Nechceme pestovať pre veľké výnosy, ale preto, aby sme deťom ukázali, že zelenina nepochádza z políc hypermarketov, ale zo záhrady. Ak chceme mať úrodu, treba sa o rastliny starať, pravidelne ich zalievať a okopávať pôdu. To si deti zo sídliska často nemajú kde uvedomiť,“ vysvetlil hlavnú myšlienku projektu jeho spoluautor Miroslav Dudlák, ktorý so svojou rodinou býva v Krasňanoch. „Na realizáciu projektu prispelo SPP sumou 8 070 eur a z participatívneho rozpočtu Bratislavy sme si mohli zakúpiť náradie, hlinu a materiál za asi 1200 eur,“ dodal Dudlák.

K originálnemu projektu sa už od začiatku pozitívne postavila aj mestská časť, ktorá realizátorom prenajala pozemok pri zdravotnom stredisku na Hubeného ulici o ploche cca 650 metrov štvorcových na 5 rokov za symbolické nájomné. „Som veľmi rád, že sa na území Rače podaril takýto nevšedný, ale zato prospešný a užitočný projekt. Ďakujem jeho tvorcom, že sa nenechali odradiť a krok za krokom išli za svojim snom, ktorý sa dnes mohol takto slávnostne pokrstiť,“ povedal na otvorení zelovocu starosta Rače Peter Pilinský, ktorý tvorcom projektu daroval päť štepov legendárnej račianskej frankovky.

 

Zdroj: http://www.raca.sk/aktuality/v-raci-slavnostne-otvorili-kras-ansky-zelovoc/

Uverejnené v Napísali o nás

Nečakané stretnutie generácii: stojíme o rady a pomoc starých rodičov našich detí

Pre mna je velkym zahradkarskym zazitkom stretnutie generacii.
Vsetci ti nasi rodicia, ktori nam chodia pomahat a radit.
Dnes to bola Evkina mamka, ktora pomahala sadit maliny, Miskin tata, ktory presunul policko a vie opravit branu, pan Lovecky, ktory rozdaval rady pri jednom z prvych sadeni, Lenkina mamka, ktora vie o pestovani vsetko, moja mamka, ktorej pravidelne telefonujem co a ako sadit, Mirova svokra, ktora ma na starosti ich policko, Katkina mamka, ktora roky zahradnicila…
Urcite mnohi mate podobnu skusenost.
Vsade sme boli, vsetko sme videli a zrazu nas nasi rodicia este maju co naucit. Ich zivotne skusenosti a rady su to najcennejsie, co nam mozu odovzdat.
Musia sa cudovat, ze tie vzdorovite deti, ktore nikdy nechceli na zahradke pomahat, zrazu sadia a pestuju.
A dychtivo kladu otazky, ako hlboko tu radtlinku zasadit, kolko potrebuje priestoru a slnka.
Som rada, ze sa to od nich este stihneme naucit.
Nech su s nami co najdlhsie!





Autor: Eva Jurdíková
Uverejnené v História

Úplne prvá úroda a jedny z prvých krôčkov

 

 

 

Uverejnené v História

Už to rastie :-)

 

 

 

 

 

Uverejnené v História

Torta pre Krasňanský zelovoc

 

Uverejnené v História

Sadíme

 

 

Uverejnené v História